Barion Pixel
25.000 Ft feletti rendelés esetén a szállítás INGYENES!
Ft

Ébredés után te is azonnal beágyazol? NE TEDD!

2022.11.03

Miután felkeltél, hagyd lélegezni az ágyadat, ugyanis a poratkák nagyon szeretik a párás és sötét helyeket, mint amilyen az ágyad ébredés után. Ha nem ágyazunk meg felkelés után, az csökkentheti az allergiát és a poratkák számát az ágyban.

Egy átlagos ágyban 1,5-2 millió atka is élhet, és a gondolaton kívül, hogy ott vannak, sokkal égetőbb probléma is van velük - nem szobatiszták! Az atkák ürüléke okozza ugyanis az úgynevezett porallergiás megbetegedések döntő többségét.

Az atkák az elhalt emberi bőrt fogyasztják és allergén anyagokat termelnek. A poratkák számára az elfoglalt ágyban tapasztalható nedvesség az ideális életkörülmény, a túlélésük azonban nehezebbé válik, ha megszűnik a nedvesség.

Hogyan irtsuk ki az atkákat hálószobánkból?

Sajnos nincs mód az házi atkapopuláció teljes kiirtására, de számuk néhány egyszerű módszerrel könnyedén csökkenthető.

Ha tehát reggel nem ágyazunk be, akkor a matracról napközben elpárolog az atkákat éltető nedvesség, így azok kiszáradnak és elpusztulnak.

Igyekezzünk kerülni a porfogókat, például a könyveket, padlószőnyeget – az ágyak után a csúcs atkatelep!

Kerüljük el a párologtató használatát, illetve ne tegyünk vízzel teli edényt a radiátorra, hiszen ezek csak növelik a páratartalmat, amit az atkák nagyon kedvelnek.

Szellőztessünk! A friss levegő és a napfény az a két dolog, amit az atkák nagyon nem szeretnek, ezért amikor csak módunk van rá, szellőztessünk.

Mennyi ideig kell szellőztetni?

Szellőztessük át a szobát addig, amíg vetetlen az ágy. Sokan azt a megoldást választják, hogy csak bukóra nyitják az ablakot, de több ideig szellőztetnek. Ez nem annyira jó ötlet, gazdaságossági szempontból sem, ugyanis a több idő alatt jobban lehűl a lakás. Érdemesebb inkább jól kitárni az ablakokat és kevesebb ideig nyitva hagyni, ilyenkor 3-5 perc szellőztetés bőven elegendő. Szellőztessük át az ágyneműt is mielőtt beágyaznánk, hogy ne maradjon nedves.

Lefekvés előtt is érdemes beiktatni a hálószobában egy gyors szellőztetést. Sokkal jobban fogunk aludni, ha friss levegőhöz juthatunk az éjszaka folyamán.

 

crossmenuchevron-down